Om de investering in je zonnepanelen maximaal te laten renderen zoek je best manieren om de elektriciteit van je zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het optimaal gebruiken van je opgewekte energie zonder deze terug te moeten sturen is het voordeligst! Hier zijn zes ingrepen om het meeste uit je zonne-energie te halen.

Belangrijk: elke situatie is uniek en bij PROlectro bieden we altijd een oplossing op maat met oog op het beste rendement voor het beschikbare budget. We hebben alle technieken, elektro en expertise in huis om je heel breed te helpen. We zijn dan ook altijd eerlijk over je geplande investering. Spring gerust eens binnen in één van onze winkels.

1) Gebruik energie-intensieve apparaten overdag

Het is belangrijk om apparaten die veel stroom verbruiken, zoals wasmachines, vaatwassers en elektrische ovens, overdag te gebruiken wanneer je zonnepanelen de meeste energie opwekken.

Door deze apparaten te gebruiken tijdens de piekuren van zonlicht, minimaliseer je de hoeveelheid elektriciteit die je van het net moet afnemen.

  • Bezoek onze winkels om je te adviseren in energiezuinige elektrotoestellen

2) Overweeg elektrische verwarming of koeling

Als je zonnepanelen voldoende energie opwekken, kan het rendabel zijn om over te stappen op elektrische verwarming of koeling. Denk aan infraroodverwarming, elkatherm inertieradiatoren of een lucht-lucht warmtepomp.

Door je huis elektrisch te verwarmen of te koelen tijdens zonnige periodes, maak je optimaal gebruik van de opgewekte energie en verlaag je tegelijkertijd je gasverbruik.

3) Laad je elektrische auto overdag op

Heb je een elektrische auto? Probeer deze dan zoveel mogelijk overdag op te laden wanneer de zonnepanelen volop stroom produceren.

Dit is niet alleen duurzaam, maar kan je ook geld besparen door te voorkomen dat je ’s avonds stroom van het net moet gebruiken, wanneer de tarieven vaak hoger zijn.

4) Installeer een thuisbatterij

Als je een digitale teller hebt is een van de meest effectieve manieren om je zonne-energie optimaal te benutten een thuisbatterij installeren. Met een batterij kun je overtollige energie opslaan en deze later gebruiken, bijvoorbeeld 's avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor wordt je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet aanzienlijk verminderd.

  • Aan de hand van je opbrengst, verbruik en teruggave in een periode van een half jaar kunnen we heel snel het rendement van zo'n thuisbatterij berekenen.

5) Gebruik slimme apparaten en energiemanagementsystemen

Maak gebruik van slimme apparaten en energiemanagementsystemen zoals Niko Home Control en implementaties van Teletask die je helpen om je energieverbruik automatisch aan te passen aan de productie van je zonnepanelen.

Deze systemen kunnen bijvoorbeeld je elektrische boiler of warmtepomp inschakelen wanneer er een overschot aan zonne-energie is, zodat je geen elektriciteit verspilt.

6) NIEUW! Maak gebruik van energiedelen

Energiedelen is een nieuwe manier om de overtollige energie van je zonnepanelen optimaal te benutten. Hierbij deel je de opgewekte stroom die je zelf niet verbruikt, met bijvoorbeeld buren, vrienden of familieleden die in de buurt wonen. Je kan er zelfs geld voor vragen zodat het meer opbrengt dan je teruggave op het net.

Dit kan via een gedeeld energienetwerk of speciale energiedeelplatformen. Zo zorg je ervoor dat de opgewekte energie in een zelf opgestelde gemeenschap blijft en voorkom je teruglevering aan het net.

Energie delen kan met jezelf, maar ook met je familie, vrienden of buren.

Conclusie

Met deze ingrepen kun je het meeste halen uit je zonnepanelen en je energieverbruik optimaliseren. Door slim gebruik te maken van je eigen opgewekte elektriciteit, verlaag je je energierekening en haal je het beste rendement uit jouw zonnepanelen.

Reken op onze experts om jouw situatie te analyseren, adviseren, installeren en evalueren. Maak een afspraak in onze winkels!

Bezoek onze webshop

Koop je liever online? Dat kan! Bezoek onze webshop en bestel snel en eenvoudig.