In de snel evoluerende wereld van televisietechnologie staan twee termen vaak centraal: OLED en QLED. Deze technologieën beloven beide een verbeterde kijkervaring, maar wat zijn de daadwerkelijke verschillen tussen deze twee?
OLED: Perfecte zwartwaarden en kleurweergave
OLED, wat staat voor Organic Light Emitting Diode, is een technologie waarbij elke pixel individueel kan worden in- en uitgeschakeld. Dit betekent dat OLED-schermen in staat zijn om perfecte zwartwaarden te bereiken doordat de pixels volledig uitgeschakeld kunnen worden. Hierdoor ontstaat er een hoog contrast en een levendige kleurweergave.
OLED-schermen zijn dunner en flexibeler, wat resulteert in stijlvolle en lichtgewicht designs. Bij het monteren aan de muur moet je wel rekening houden met de behuizing van de elektro die wel dikker is dan het scherm.
Bovendien hebben OLED-televisies een uitstekende kijkhoek, wat betekent dat de beeldkwaliteit behouden blijft, zelfs als je niet recht voor het scherm zit. Een nadeel van OLED-technologie is echter de kans op inbranden, waarbij statische beelden op het scherm kunnen blijven hangen na langdurig gebruik.
QLED: heldere beelden en duurzaamheid
QLED, wat staat voor Quantum Dot LED, is een technologie ontwikkeld door Samsung. QLED-televisies gebruiken een laag van quantum dots om licht te produceren dat door een LED-achtergrondverlichting wordt geprojecteerd. Dit resulteert in helderdere beelden en een breder kleurenspectrum. QLED-schermen hebben ook de neiging om duurzamer te zijn en minder vatbaar voor inbranden dan OLED-schermen.
Een van de sterke punten van QLED is de helderheid, waardoor deze technologie bijzonder geschikt is voor kamers met veel omgevingslicht. Hoewel QLED-televisies indrukwekkende kleuren en helderheid bieden, kunnen ze niet dezelfde perfecte zwartwaarden en contrastniveaus bereiken als OLED-televisies, omdat de achtergrondverlichting altijd een zekere mate van lichtdoorlatendheid heeft.
QLED televisies hebben doorgaans een dikker scherm maar hebben door en bredere verdeling van elektronica een algemeen dunner profiel waardoor ze doorgaans mooier aansluiten bij een montage aan de muur.
Dan heb je nog Neo QLED
Bij Neo QLED-tv's wordt het QLED-scherm belicht door minileds. Dit zijn leds die maar liefst 40 keer kleiner zijn dan de leds van klassieke LED-tv's. Hierdoor kunnen er veel meer leds in het paneel geplaatst worden, waardoor de aansturing vele malen preciezer is. En dit zorgt voor een nog mooier beeld.
Steeds minder zichtbaar verschil tussen OLED en QLED
QD OLED van Samsung
Het beste van twee werelden waarin de basisopbouw van QLED versterkt wordt met de individuele pixeltechnologie van OLED. Dit zorgt voor heel heldere beelden én scherpe, diepe zwarting. Dit is nog maar in enkele modellen verkrijgbaar.
OLED EVO van Sony en LG
De nieuwste modellen OLED televisies beschikken over technologie die met de leds individuele pixels meer helderheid kunnen geven waardoor ook bij een OLED opbouw een grotere helderheid bekomen kan worden. Ook deze technologie is nog maar in enkele modellen beschikbaar.
Keuze afhankelijk van gebruikersvoorkeur
De keuze tussen OLED en QLED hangt sterk af van persoonlijke voorkeuren en gebruiksomstandigheden. Voor diegenen die de voorkeur geven aan diepe zwarttinten en een hoog contrast, is OLED de beste keuze. Voor mensen die waarde hechten aan helderheid en duurzaamheid, biedt QLED mogelijk een betere kijkervaring.
Beide technologieën vertegenwoordigen de top van de huidige televisietechnologie, en de keuze tussen OLED en QLED zal afhangen van wat de kijker het meeste waardeert in hun kijkervaring en waar het toestel geplaatst zal worden.
Laat je begeleiden
Onze experts helpen je graag bij jouw keuze. Bezoek onze winkels in Beernem, Brugge en Ertvelde voor de beste kwaliteit en service voor jou beeld en geluid.